Från källare till kök
Hur kan vi omvandla tomma, outnyttjade källarutrymmen till levande, frodiga oaser? I samarbete med Form/Design Center, SLU och MKB driver vi nu en källarodling i Rosengård. Tillsammans med boende i området skapar vi en modell för framtidens matproduktion – rakt under våra fötter.







Om projektet
Syftet med projektet är att omvandla oanvända källarlokaler till levande, dynamiska mötesplatser som kan bidra till både hållbar stadsutveckling och ökad social sammanhållning.
I projektet används odling som ett verktyg för att skapa hållbara och socialt inkluderande miljöer i stadsområden. Genom att testa nya affärsmodeller och sociala interaktioner strävar projektet efter att skapa innovativa lösningar som kan användas för att utveckla urbana områden och vara en del av den gröna omställningen i befintliga bostadsområden.
Under tre år kommer odlingarna att utvecklas, följas och forskas på för att förstå hur den kan bidra till framtidens stadsutveckling.
Tillsammans med boende i området
Under tre års tid kommer vi att mötas varje vecka för att odla, skörda och laga mat tillsammans. Här får deltagarna inte bara odla sina egna grönsaker, utan även odla kunskap, gemenskap och nya idéer för hur vi kan omforma våra bostadsområden med innovativa, hållbara lösningar.

Vill du vara med?
Vi driver en spännande odlingsgrupp i Rosengård! Här odlar vi sallad, kryddor, svamp och microgreens inomhus. Nu letar vi efter fler som vill lära sig odla och laga mat tillsammans!
Nyfiken? Kom och hör mer på en informationsträff:
Torsdag 4/9 kl. 17-18, Onsdag 10/9 kl. 17-18 – välkommen!
Odlingen hittar du på Hårdsväg 71, Malmö.
Anmäl ditt intresse redan nu!
Odlingsgruppen träffas en gång i veckan med start i september vecka 39.
Anmäl dig till:
→ ala.mirza@botildenborg.se
→ 076 – 311 06 06
OBS! Begränsat antal platser.
Kontaktpersoner

Lena Friblick
Grundare Botildenborg
lena.friblick@botildenborg.se

Ala Mirza
Botildenborg
ala.mirza@botildenborg.se

Malin Lang
Verksamhetschef Botildenborg
malin.lang@botildenborg.se

Nina Vogel
Programchef SLU Urban Futures
nina.vogel@slu.se
Tidsram och finansiering
"Från källare till kök " består av flera delprojekt.
-
November 2024 till september 2025 drevs ett pilotprojekt med stöd av Vinnova
- Augusti 2025 till augusti 2028 bedrivs projektet ”Från källare till kök - växande framtid för miljonprogramsområden”, med stöd av Vinnova. Projektet är en del av ShiftSweden, ett innovationsprogram inom Impact Innovation. Initiativet drivs av Energimyndigheten, Formas och Vinnova.
-
Februari 2025 till januari 2028 är Källare till kök även en del av Botildenborgs Kunskapscenter, som är ett ESF-projekt och medfinansieras av Europeiska unionen.

