top of page

Vill du starta inom- eller utomhusodlingar med elever i din skola?

Med stöd från Leader Söderslätt och Region Skåne har Botildenborg under 2023 genomfört utbildningar riktade mot lärare inom projektet Grön Framtid.

Under utbildningsdagarna har lärare och pedagoger fått kunskap och verktyg att starta och driva egna odlingsprojekt i skola och förskola. Att introducera odling i skolor syftar till att inspirera och lära elever om hållbar mat och matproduktion samtidigt som det går att koppla till flera ämnen såsom hemkunskap, naturkunskap och samhällskunskap. Under 2023 genomförde Botildenborg kurser både på våren och hösten i olika typer av odlingstekniker.

LEader Söderslätt
Region Skåne
EU Botildenborg

Grön Framtid

Utbildningarna är en del i Botildenborgs projekt Grön Framtid som har syfte att sprida kunskap och inspiration till både skola och allmänhet. Genom att utbilda lärare och pedagoger bidrar vi till att sprida kunskap om hållbarhet och matproduktion till unga människor. Projektet medfinansieras av medel från Region Skåne och Leader Söderslätt.

Stiftelsen Botildenborg är en ideell organisation i Malmö med syfte att få människor och samhällen att växa genom mat och odling.

Lär er mer om olika odlingstekniker!

KURSER
Kurserna för 2023 är slut för i år. Håll utkik för nästa kurstillfälle 2024. Önskar ni att boka en kurs redan nu så går det bra att skicka en förfrågan.

_19A8430.jpg

Pallkragsodling

Maximera din odlingsyta!

Att odla i pallkragar på skolgården är både roligt, lärorikt och resulterar i väldigt mycket goda grönsaker. I den här kursen får du lära dig hur du utnyttjar odlingsytan till max. Vi går igenom vilka sorter som passar bra att odla, när på året olika moment ska göras, hur skadedjur hanteras och även hur kompostering går till.

Äppelmustning

Ta vara på höstens frukt!

Att göra egen äppelmust är ett fantastiskt bra sätt att ta tillvara på höstens frukt och förvandla den till smakrik dryck. I denna kurs får du lära dig grunderna i att göra äppelmust och prova på olika sätt att göra det.

iStock-1069919516-1.jpg
pexels-olga-lioncat-7245447.jpg

Svampodling

Odla svamp året om!

Kursupplägg Svampodling
En mängd olika matsvampar kan odlas både inne och utomhus. Antingen i påsar med substrat eller på gamla trästockar. I denna kurs kommer vi gå igenom en del om svampens biologi, olika sätt att odla på och vad som behövs för att komma igång att odla i klassrummet eller på skolgården.
 

Inomhusodling

Odla inomhus utan jord!

Odlingssäsongen behöver inte ta slut bara för att sommaren gör det. Då börjar istället säsongen för inomhusodling. Faktum är att du kan odla både sallad, örter och andra bladgrönsaker året om! I den här kursen går vi igenom hydroponisk odling och även microgreensodling som lämpar sig mycket bra för odling inomhus på liten yta.
Datum: 16/10

Hydroponisk grönsaksgård
©jensnordstrom_K9H3848.jpg

Anton Castenberg

bottom of page