top of page

Odla med elever i skolan!

Vill ni starta inom- eller utomhusodlingar med elever i din skola? Botildenborg erbjuder nu genom Leader Söderslätt och Region Skåne utbildningar inom projektet Grön Framtid där du som lärare/pedagog får kunskap och verktyg att starta och driva odling i skola och förskola. Genom att odla lär och inspirerar ni elever till hållbar mat och matproduktion samtidigt som ni kan koppla flera ämnen till odlingen såsom hemkunskap, NO och SO. Under 2023 kommer Botildenborg erbjuda flera kurser i olika typer av odlingstekniker.

regionskanelogo.jpg
leaderlogo.jpg
eulogo.jpg

KURSER VÅREN 2023

Under våren 2023 erbjuder Botildenborg kurser i micogreensodling, pallkragsodling, svampodling samt hydroponisk odling.

©jensnordstrom_20A0236.jpg

Microgreens

Odla växtskott året om!

Kursupplägg Microgreens

Microgreens är skott som snabbt och enkelt kan odlas under lampa inomhus. På två veckor kan eleverna odla och få äta sin egna skott. Microgreens innehåller en mängd mineraler och vitaminer och kan användas i sallader året runt. Microgreens kan odlas i hyllor på flera platser i skolmiljön. Under utbildningsdagen får du lära dig allt du behöver veta för att kunna sätta igång att odla tillsammans med dina elever. 

 

Datum: 27/2, 6/3, 15/3

Pallkragsodling

Maximera din odlingsyta!

Kursupplägg Pallkragsodling

Att odla i pallkragar på skolgården är både roligt, lärorikt och resulterar i väldigt mycket goda grönsaker. I den här kursen får du lära dig hur du på bästa sätt utnyttjar din odlingsyta till max. Vi går igenom vilka sorter som passar bra att odla, när på året olika moment ska göras, hur skadedjur hanteras och även hur kompostering går till och hur ni kan göra det på skolan. 

 

Datum: 22/3, 27/3, 17/4

©jensnordstrom_20A0186.jpg
pexels-olga-lioncat-7245447.jpg

Svampodling

Odla svamp året om!

Kursupplägg Svampodling

En mängd olika matsvampar kan odlas både inne och utomhus. Antingen i påsar med substrat eller på gamla trästockar. I denna kurs kommer vi gå igenom en del om svampens biologi, olika sätt att odla på och vad som behövs för att komma igång att odla i klassrummet eller på skolgården.

 

Datum: 24/4, 8/5

Hydroponisk odling

Odla inomhus utan jord!

Kursupplägg Hydroponisk odling

Hydroponisk odling innebär att man odlar i vatten och näringslösning istället för jord. Sallat, örter och en mängd andra grönsaker går bra att odla på detta vis och det är möjligt att odla på mycket liten yta inomhus. Exempelvis i ett fönster i klassrummet. I denna kurs kommer vi bland annat gå igenom hur hydroponisk odling fungerar, vilken utrustning som krävs och vilka sorter som lämpar sig för denna typ av odling.

 

Datum: 15/5, 24/5

Hydroponisk grönsaksgård

Ingår i kursen:

Kompendium

I samtliga kurser ingår skriftligt kompendium med all nödvändig kunskap. Under dagen finns tid för att planera odlingen i skolan. Ni får även ett studiebesök på Botildenborg och ta del av gårdens hållbarhetsarbete.

Fika och grön lunch

Kursdagen pågår mellan kl 9-12 och är förlagd till Botildenborg i Malmö. Förmiddagsfika ingår och efter kursen bjuds det på en grön och härlig lunch baserad på grönsaker odlade på gården.

Priser

Tid: kl 9-12

Pris: 450 kr (inkluderar fika, lunch och kursmaterial)

Plats: Botildenborg, 

Västra Skrävlinge Kyrkoväg 12, Malmö

Botildenborg-Anton-Castenberg.jpg

Anton Castenberg

bottom of page