Hur skapar vi sociala innovationer och hur sprider vi goda exempel? Nu startar Botildenborg tillsammans med Malmö universitet, Sveriges Lantbruksuniversitet och LUCSUS vid Lunds universitet Social Innovation Living Lab kallat SOIL. Samarbetet har redan fått pris av Sten K Johnsons stiftelse.
Ett living lab är ett samarbete mellan olika aktörer för att testa lösningar, utveckla och förstå komplexa utmaningar. Botildenborg jobbar med att skapa konkreta aktiviteter som bidrar att människor får arbete, bidrar till gemenskap och en grön stad. Nu kommer universiteten att forska och samverka kring de insatserna.
– Genom SOIL får vi tillgång till en mängd konkreta innovationer och aktiviteter vi kan bedriva forska kring. För oss är det viktigt att jobba med tvärvetenskapligt och i samarbete med andra aktörer, säger professor Lars Plantin vid Malmö universitet.
I SOIL ingår förutom universiteten även Region Skåne, Malmö stad och Form & Design Center.
Nya forskningsinsatser
Universiteten har redan påbörjat flera forskningsinsatser kring Botildenborgs verksamhet. Docent Anna Maria Pálsdóttir kommer att följa ukrainska flyktingar som deltagit i Botildenborgs verksamhet.
– Genom att följa deltagarna kan vi se om och i så fall hur mat och odling bidragit till deras hälsa och välmående, säger Anna Maria Pálsdóttir.
Stipendium från Sten K Johnsons stiftelse
Arbetet med SOIL har redan belönats med stipendium på 200.000 kr från Sten K Johnsons stiftelse. Stiftelsen stödjer entreprenörskap och sociala insatser.
– Vi uppskattar Botildenborgs arbete med människor med olika bakgrunder som jobbar mot samma mål, säger Lisbeth Barchan på Sten K Johnsons stiftelse.Prisutdelningen skedde 18 juni på Ekonomihögskolan i Lund.
För mer info och kontakt
Lena Friblick, grundare Botildenborg
Lars Plantin, professor Malmö universitet
Nina Vogel, Sveriges Lantbruksuniversitet
Barry Ness, direktör LUCSUS
Comments